Het ontladen van emoties

22mei2021

Het kunnen ontladen van emoties vergt in het regressieveld specifieke aandacht. Tijdens maar ook na de opleiding kunnen we worden geconfronteerd met terughoudendheid om de cliënt voldoende door emoties heen te laten gaan.

Het ontladen van emoties

 

Het kunnen ontladen van emoties vergt in het regressieveld specifieke aandacht. Tijdens maar ook na de opleiding kunnen we worden geconfronteerd met terughoudendheid om de cliënt voldoende door emoties heen te laten gaan. In eerste instantie heeft dit te maken met overdracht omdat het iets open dreigt te maken naar onze eigen onverwerkte emoties. We zijn er als het ware er een beetje bang voor….. Dit gebeurt onbewust en heeft een invloed voor de cliënt en voor de begeleider in kwestie met als gevolg dat de sessie meer mentaal wordt en dat belangrijke ladingen ontglippen.

Een ander onbegrepen aspect is dat emotionele ladingen bij de client vaak ongrijpbaar dreigen te worden omdat ze astraal van aard zijn, ze zijn energetisch en kunnen komen en gaan, als eb en vloed.

Aandacht voor emoties zijn daarom belangrijk. Waarom? Omdat ontlading hiervan diepe catharsis kan geven voor de cliënt. Dat komt omdat boosheid, verdriet, angst, schaamte en schuldgevoel diep verweven zijn met een vastzittend trauma. Deze ladingen zijn namelijk astraal van aard en dus energetisch. Het zet zich vast in het lijf en in je auraveld. Het heeft directe verbinding naar het mentale lichaam. Het emotioneel lichaam heeft de touwtjes in handen en komt naar boven in onbewuste fases en momenten bij de cliënt die  te maken hebben met onverwerkte perioden in dit en in vorige levens. Het biedt zich nu aan om met bepaalde thema’s aan de slag te kunnen gaan. Het is een belangrijke ingangspoort.

Een ander belangrijk aspect is dat het mentaal lichaam tijdens en vlak na een trauma in werking wordt gesteld met conclusies, besluiten en overlevingsmechanismen waardoor deze twee lichamen langs elkaar beginnen te functioneren. Via het overlevingsmechanisme beginnen zich energieën te vormen die te maken hebben met bescherming en dus weerstand. Zij bevinden zich in en rond het lichaam. Denk maar aan het bekende zonnevlechtcentrum waar mensen hun vastgezette emoties proberen te beschermen via armen en handen.

Het is ook het emotioneel lichaam dat van alles aantrekt als het zich kwetsbaar voelt tijdens en na het trauma. Er kan zich dan van alles aankleven van buitenaf: energieën van mensen in de omgeving, van overledenen, van voorwerpen en situaties.

In deze nascholing wordt specifiek aandacht besteedt over het ophelderen van het emotioneel lichaam:

  • Hoe word je je bewust van mogelijke overdracht tussen cliënt en begeleider van emoties die nog geen plaats hebben gekregen?
  • De cliënt informeren over de functies van de verschillende lichamen (somatisch, emotioneel; mentaal, spiritueel). Dit zorgt voor (h)erkenning van het thema, zijn problematiek, de functies en uitingsvormen van de verschillende lichamen en de verhoudingen tussen deze. Bewustwording hiervan leidt tot meer toegang om door ladingen heen te kunnen gaan. 
  • Welke ladingen zijn zichtbaar en welke nog niet? Hoe uiten de ladingen zich in de verschillende lichamen?
  •  Op welke wijze wordt de verhouding tussen het emotionele versus het mentale lichaam zichtbaar? Hoe spreekt het fysieke lichaam?
  • Hoe kun je het fysieke lichaam benutten om vastgezette ladingen te kunnen lokaliseren, te verankeren en te kunnen ontladen? (lichaamskenmerken, lichaamshoudingen, de adem, kleuren, energieën, wat geeft de cliënt aan)
  • Het begeleidingsproces naar en doorheen een catharsis (taalgebruik, verankering, motivering, adem, kleuren, energieën, aansluiten)
  • Het afsluiten van de sessie (verankering, integratie, doorstroming van energie)
  • Een nieuw proces (huiswerk voor de cliënt, voorbereiding tot een nieuwe fase, nazorg)
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.